Terepi régészet

Tevékenységünk a terepi régészeti munkák széles spektrumát öleli fel. A régészeti lelőhely feltárási munkáinak ellátásáról teljes körűen gondoskodunk az adott korszakot és területet ismerő régész irányításával: gépi és kézi földmunka, régészeti bontómunka, terepi adatrögzítés, geodéziai-térinformatikai felmérések.

Hiszünk benne, hogy ez a komplexitás a munkavégzést költség- és időhatékonnyá teszi, miközben a szakmai követelményeknek is maradéktalanul megfelelünk.

ISO 9001, 14001, 18001 tanúsítványaink előírásainak megfelelően a régészeti feladatellátás minden folyamatát gondosan megtervezzük és nyomon követjük.

Partnereink csapatainkra minden típusú régészeti feltárás esetén számíthatnak, legyen az nagyfelületű munka, vagy városi környezetben végzett, speciális körülményeket igénylő feltárás.

Geodézia és térinformatika

A terepi geodéziai és térinformatikai feladatokat okleveles geodéta és térinformatikai mérnök munkatársaink végzik.

GIS specialistáink a régészeti kutatások geodéziai támogatását biztosítják. Ez többek között a következőket foglalja magában: feltárt vagy vizsgált objektumok helyének nagy pontosságú bemérése, a kitermelt földtömeg számítása, a feltárandó terület modellezése, a terület határ és töréspontjainak kitűzése, jegyzőkönyvek, topográfiai térképek készítése. A méréseket nagypontosságú RTK GPS segítségével végezzük. Javad Triumph-1 GNSS mérőeszközünk a klasszikus GPS jelek vétele mellett az orosz üzemeltetésű Glonass rendszer jeleinek vételére is alkalmas, ezért pontosabb helymeghatározást és stabilabb rendelkezésre állási időt tesz lehetővé.

A geodéziai feladatokat Leica TS12 mérőállomással végezzük, elsősorban fedett területen (erdő, városi környezet, csarnok). Automata, prizmakövetős Total Station berendezésünk a néhány mm-es mérési pontossággal, és akár 4 pont/másodperc rögzítési sebességgel alkalmas az objektumok valós időben, terepen történő modellezésére is.

A terepi geodézia elvégzése után, vagy azzal párhuzamosan a lelőhely teljes anyagát adatbázisban rögzítjük a teljeskörű térinformatikai feldolgozás érdekében.

2015-ben a nagyberuházásokat megelőző régészeti feltárások elvégzésre szereztünk akkreditációt, amely Magyarország egész területére érvényes.

Magyar területen a terepi dokumentálás a mindenkor hatályos dokumentációs protokoll szerint történik.

Comments are closed