Terepi régészet

Tevékenységünk a terepi régészeti munkák széles spektrumát öleli fel. A régészeti lelőhely feltárási munkáinak ellátásáról teljes körűen gondoskodunk az adott korszakot és területet ismerő régész irányításával: gépi és kézi földmunka, régészeti bontómunka, terepi adatrögzítés, geodéziai-térinformatikai felmérések.

Hiszünk benne, hogy ez a komplexitás a munkavégzést költség- és időhatékonnyá teszi, miközben a szakmai követelményeknek is maradéktalanul megfelelünk.

ISO 9001, 14001, 18001 tanúsítványaink előírásainak megfelelően a régészeti feladatellátás minden folyamatát gondosan megtervezzük és nyomon követjük.

Partnereink csapatainkra minden típusú régészeti feltárás esetén számíthatnak, legyen az nagyfelületű munka, vagy városi környezetben végzett, speciális körülményeket igénylő feltárás.

[wp1s id="135"]

Geodézia és térinformatika

A terepi geodéziai és térinformatikai feladatokat okleveles geodéta és térinformatikai mérnök munkatársaink végzik.

GIS specialistáink a régészeti kutatások geodéziai támogatását biztosítják. Ez többek között a következőket foglalja magában: feltárt vagy vizsgált objektumok helyének nagy pontosságú bemérése, a kitermelt földtömeg számítása, a feltárandó terület modellezése, a terület határ és töréspontjainak kitűzése, jegyzőkönyvek, topográfiai térképek készítése. A méréseket nagypontosságú RTK GPS segítségével végezzük. Javad Triumph-1 GNSS mérőeszközünk a klasszikus GPS jelek vétele mellett az orosz üzemeltetésű Glonass rendszer jeleinek vételére is alkalmas, ezért pontosabb helymeghatározást és stabilabb rendelkezésre állási időt tesz lehetővé.

A geodéziai feladatokat Leica TS12 mérőállomással végezzük, elsősorban fedett területen (erdő, városi környezet, csarnok). Automata, prizmakövetős Total Station berendezésünk a néhány mm-es mérési pontossággal, és akár 4 pont/másodperc rögzítési sebességgel alkalmas az objektumok valós időben, terepen történő modellezésére is.

A terepi geodézia elvégzése után, vagy azzal párhuzamosan a lelőhely teljes anyagát adatbázisban rögzítjük a teljeskörű térinformatikai feldolgozás érdekében.

2015-ben a nagyberuházásokat megelőző régészeti feltárások elvégzésre szereztünk akkreditációt, amely Magyarország egész területére érvényes.

Magyar területen a terepi dokumentálás a mindenkor hatályos dokumentációs protokoll szerint történik.

Comments are closed