3D technológia

A lézeres térszkenner építészeti és műemlékvédelmi alkalmazása mellett cégünk Európában elsők között kezdte használni a 3D technológiát a régészeti feltárásokon.

Állandóan rendelkezésre álló drónjaink légifotókat készítenek a feltárás előtt, vagy annak folyamán.

A 3D térszkennelés az egyik legbiztosabb módszer a műemlékek geometriai struktúrájának meghatározására és állapotfelmérésére. Fontos szerepe van a rekonstrukcióban is, hiszen a jelenlegi állapot feltérképezése segítséget nyújt az eredeti szerkezet visszaállítására. Ez a technika belső és külső építészeti megoldások rögzítésére egyaránt alkalmas.

A szkennelés eredményeként előállított pontfelhő adatbázist az eszközhöz tartozó szoftverekkel lehet feldolgozni és előkészíteni. Ez alapján különféle rekonstrukciókat, virtuális bejáráskát készítünk. Nagy előnye a fénykép alapú technológiákkal szemben, hogy a sokmillió letapogatott pont segítségével mértani pontosságú számításokat tudunk végezni és az objektum térbeli megjelenítésének csak a képzelet szab határt.

A régészeti feltárásokon 3D térszkenner és ortofotó alkalmazásával akár nagyobb jelenségek, térbeli formációk virtuális, in situ rögzítése is lehetséges. Ezek a későbbiekben a technológiának köszönhetően látványosan megjeleníthetők, emellett sokoldalú vizsgálatnak vethetők alá, számtalan térmetszetet lehet képezni belőlük, továbbá pontos mérések végezhetők a modellen.

Comments are closed