Régészeti szenzáció érlelődik Bécsben

 

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, magyar kutatók egy csoportja városi feltárást végzett a közelmúltban az osztrák főváros közelében. Mivel már egy évszázada nem végeztek szükséges régészeti kutatást (utoljára 1910. és 1927. között dolgoztak ezen a területen osztrák tudósok), a magyar szakembereknek több szempontból is óriási kihívást jelentett a feladat, és számos nehézséggel kellett megbirkózniuk az ásatás során.
A Salisbury Régészeti Kft. 2016. június 22. és október 31. között kapta meg az engedélyt a területrendezéshez a Schwechat Alanovaplat 2 szám alatt, két újabb lakótömb építési területén. Kutatástörténeti adatok alapján várható volt, hogy az 1500 négyzetméteres beépítés érinteni fogja a római kori Ala Nova lovassági tábor délkeleti védműveit, a via principalist és a retentura északkeleti szögletét. Éppen ezért a régészek számára nem volt váratlan az a tudományos felfedezés, ami feltehetőleg sok publikációt eredményez majd, hogy a várt helyen megtalálták az egykori római lovassági tábor falát.
A régészeti leletek összetétele eltért a polgári településekétől.  Mindössze tizenöt-húsz százaléka volt kerámia, több mint fele pedig állatcsont, jól igazolva a tábor A régészeti leletek összetétele eltért a polgári településekétől. katonai jellegét. A régészek három hulladékgödörben találtak teljes ló és szarvasmarha csontvázat. A cserepek között nagyon kevés volt 2. századi, vagy 3. század elejére keltezhető pannoniai fazekas termék (pl. Glanztonware), kevés a távolabbról importált áru és terra sigillata töredék is. Viszont gyakori lelet volt a vöröses, vörösesbarna bevonattal ellátott mortarium-töredék. A fémek voltak a legváltozatosabbak: vas lándzsahegyek, kulcsok, késpengék, horgok, bronzból övveretek, több térdfibula. Szintén ritka volt az éremlelet és elenyészően kevés az üveg.

 

[wp1s id=”428″]

Comments are closed