Rangos szakmai elismeréssel díjazták munkánkat!

ápr 22, 2021

ICOMOS – díjban részesült a szögligeti Szádvár két évig tartó fejlesztési munkálata

A műemléki világnapon, vasárnap negyedik alkalommal osztotta ki az ICOMOS – a legnagyobb nemzetközi műemlékvédelmi civil szervezet – Magyar Nemzeti Bizottsága az ICOMOS – díjakat, amelyet három másik beruházás mellett a szögligeti Szádvár fejlesztési munkálatai érdemeltek ki idén. A munka a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. megbízásából a Nemzeti Várprogram részeként valósult meg azokon a területeken, amiket régészeti eszközökkel már korábban megismertek a szakemberek. A beruházáson a korábban az objektumhoz nem köthető, kihullott falazóköveket építettük vissza a várfalakba, miközben törekedtünk arra, hogy ne változzon meg az eredeti romkontúr. A cél az volt, hogy a kivitelezést követően is megmaradjon a naturalisztikus látvány, valamint az új, erősítő falszövetek jól illeszkedjenek a történeti falak struktúrájához, megőrizve ezáltal az egységes és rendezett romkép jellemvonásait, ami vonzó célpont lehet a természetbarátok és az épített örökségeket kedvelő turisták számára egyaránt.

Római kori mozaik

Mit érdemes tudni a szögligeti Szádvár romjairól?

Szögligeten található hazánk legnagyobb hegyi romvára, amely a településtől északra kanyargó Ménes-völgy fölött, 455-460 méter magasságban egy kelet-nyugati irányú mészkőhegy tetején helyezkedik el mintegy 11.000 m2 alapterületen. A várhegy relatív magassága a környező völgyektől 150-200 méter. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található – egykor határvonalnak számító – Szádvár sokat várt a megújulásra, de a 2006-ban alakult Szádvárért Baráti kör kezdeményezésére, illetve a Salisbury Régészeti Kft. szakértő csapata munkájának köszönhetően sikerült megóvni és most már megújult formában pompázik, liget erdők ölelésében.

Az 1260–1270-es években említi oklevél először a vár történetét. Ezekből derül ki az is, hogy a késő középkorban és a kora újkorban is folyamatos politikai harcok dúltak birtoklásáért. Az ispáni várat I. Károly király uralkodása elején szállta meg az Aba nemzetség, majd a Drughethek, később pedig a Bebek családé lett. 1526-tól a szádvári uradalmon a Habsburgokat és a Szapolyaiakat támogató felek is tulajdonosok voltak, majd 1567 elején került a bécsi Haditanács kezelésébe. A század második felére szinte teljesen elvesztette hadászati jelentőségét. A XVII. századtól szerepet kapott a Bocskai-felkelésben, majd Thököly Imre felső-magyarországi harcaiban. Ennek eredményeként 1686-ban döntöttek a császáriak Szádvár lerombolásáról.

Római kori mozaik

 1965-ben az Országos Műemléki Felügyelőség elvégeztette ugyan a vár geodéziai felmérését, ezt azonban már nem követte helyreállítási program. Az idő vasfoga ugyan megrágta a várfalakat, de a Szádvárért Baráti Kör kitartásának köszönhetően sikerült éveken keresztül állagmegóvó, értékmentő munkálatokat végezni a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatokon keresztül, amelyekhez Gál Viktor régésztől kaptak szakmai segítséget. Ezen felül a tagok évente kétszer megtisztítják a területen és a Herman Ottó Múzeum segítségével ásatásokon is részt vesznek önkénteseik. Nagyobb átfogó régészeti munka 2008-ban kezdődhetett a területen Gál Viktor és Miskolci Melinda vezetésével. Munkájuk eredményeiről számos publikáció is született. 2014-ben elkészült egy jelentősebb történeti és elméleti rekonstrukciós kutatás, melyben a Külső vár térscennelését, egy 3D gömbpanoráma fotósorozatot készítettek, és egy ehhez kapcsolódó honlapot jelentettek meg.

 

A romvár régészeti és helyreállítási munkálatai

A romvár szisztematikus régészeti kutatási programja is csak ekkortól, 2010-től alakult ki. A tervezett részleges helyreállítási terv, 2018-ban született meg a Nemzeti Kastély és Várprogram segítségével. A tervezés előkészítéseként 2018-ban, március és május között elkészült a teljes romvár térscennelése, illetve ez alapján a teljes rom alaprajzi felmérése, valamint a beavatkozással érintett objektumok részletes felmérési rajzai.

A 2018. júniusában a Salisbury Régészeti Kft. által elindított régészeti feltárás eredményei alapján a felmérési terveket aktualizálták. A tervezést és az építéstörténeti kutatást Kelemen Bálint irányította, a KÖZTI Zrt. részéről, az ezt megelőző régészeti feltárást pedig a Herman Ottó Múzeum régésze Gál Viktor végezte. A viszonylag kis költségvetésű beruházás lényege egy biztonságos látogatói útvonal kialakítása és az ehhez tartozó falkonzerválás volt, melynek minőségére nagy hangsúlyt fektettek a kivitelezők. Mindez az olyan – különösen – veszélyeztett területekre terjedt ki, mint például az Alsó vár, Külső vár, illetve a közlekedési útvonallal érintett objektumok. Nem hiányozhatnak a kortárs szerkezeti elemek és kiegészítések sem az építészeti megoldások közül, ezek jól észrevehetők a vár masszív, erős karakterjegyeiben.

Római kori mozaik

Ennek megfelelően építették ki az Alsóvár új, esőbeállóval kombinált gyilokjáróját az elpusztult helyén. Ezekhez az újonnan épített elemekhez itatással előkezelt tölgyfát használtak. A masszívnak ható palánkok nemcsak a gyilokjáró esetében erősítik a látogatókban az erőd-jelleget, illetve a biztonságérzetet, hanem a kőtár elnyúló ácsszerkezete amellett, hogy a várban fellelt középkori faragványokat védi és bemutatja, egy másik, kevésbé látványos funkciót is kapott, hiszen a látogatókat közvetlenül tereli el a túraösvény mellett húzódó mély és veszélyes pince maradványaitól.

 

Miért jutalmazták a Salisbury Kft. munkáját az ICOMOS díjjal?

Az újítások mellett különösen ügyeltek a romvár természeti értékeinek megőrzésére is: azaz, hogy a várhegyen kialakult ligetes erdő fennmaradjon és ez az erős karakter továbbra is hozzájáruljon a meglévő épített örökséghez. A növényzet felmérését és a sétányok, lépcsők tervezését a minél nagyobb összhang érdekében a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. tájépítésze Németh Zita végezte. A visszajelzések alapján elmondható, hogy a Salisbury Régészeti Kft. által teljes körűen menedzselt Szádvár felújítását mind a természetbarátok mind az örökségvédelmi szakemberek egyaránt pozitív példaként értékelhetik.

Ezt támasztja alá az is, hogy ICOMOS-díjat kapott a projekt. A rangos elismerést az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága – mint a műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagja a nemzetközi célkitűzésekkel összhangban folyamatosan azon fáradozik, hogy a társadalom minden tagjának és szervezetének figyelmét felhívja az építészeti és kulturális örökség valamennyi elemének folyamatos és szakszerű gondozására megőrzésük és tovább örökítésük érdekében – minden évben ICOMOS-díjjal tünteti ki az általa legjobbnak ítélt műemlék helyreállításokat.

Római kori mozaik

Jó hír a természetjárók számára, hogy a várrom ugyan a határzónába esik, emiatt sokáig nem volt látogatható, azonban az utóbbi időkben az egykori határőrlaktanyát az Aggteleki Nemzeti Park üzemeltetésében turistaházzá alakították, amely ma Szalamandra-ház néven fogadja a vendégeket páratlan természeti és építészeti kincsek felfedezését kínálva mindenkinek. Ha mindez 4 keréken is megközelíthető lenne talán nem is lenne igazi az élmény, de emiatt sem kell aggódnia senkinek, hiszen a várrom személygépkocsival Szögliget irányából csak a Szalamandra házig közelíthető meg. Onnan gyalogosan lehet csak továbbmenni.

További sajtómegjelenések

NKFIA projektindító sajtóközlemény

NKFIA projektindító sajtóközlemény

A Salisbury Régészeti Korlátolt Felelősségű Társaság megkezdte az „Átfogó, integrált rendszerben működő, EIM - kiterjesztett információs térmodellezés szolgáltatási technológiájának kifejlesztése” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00254 azonosítószámú kutatás-fejlesztési...

Átadták az ICOMOS-díjat elnyert szögligeti Szádvárat

Átadták az ICOMOS-díjat elnyert szögligeti Szádvárat

Pünkösd vasárnap adták át a Nemzeti Kastély- és Várprogramban megújult szögligeti Szádvár fejlesztését. Az ICOMOS-díjjal kitüntetett munkálatok a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. megbízásából kezdődhettek meg, a helyi Szádvárért Baráti Kör...

Megmentik Magyarország legnagyobb római kori mozaikját

Megmentik Magyarország legnagyobb római kori mozaikját

Közel kétezer éves padlómozaikot restauráltunk, amin egykor római császárok lépdeltek.Magyarország legnagyobb, összefüggő római kori mozaikja a 4. században a Savariában (mai nevén Szombathelyen) emelt helytartói palota padlózatát díszítette és legalább négy római...