Nyíradony

Nyíradony – Barnácz-tanya

Nyíradony – Barnácz-tanya lelőhelyen a 471. sz. főút Hajdúsámson- megyehatár közötti beruházáshoz kapcsolódóan cégünk megkapta az engedélyt a területrendezéshez 2016. június 29 – 2016. július 07. között.

A munka során 2765 m² nagyságú területet kutattunk át, melyből 1625 m2-en kellett régészeti jelenségeket feltárni.

A lelőhely Nyíradony-Aradványpuszta és Nyíradony között közel félúton helyezkedik el egy homokos domboldalon. Egy kerékpárút korábbi kialakításakor végzett régészeti megfigyelés alapján került sor régészeti kutatásra. A régészeti feltárás során akkor 15 régészeti jelenséget figyeltek meg, és feltételezték, hogy a lelőhely az út déli oldalára is átterjedhet.

A feltárt területen viszonylag sok jelenség van, amely a neolitikumhoz köthető, a lelőhely közepes intenzitásúnak mondható. Ez a terület a középső neolitikumban a régészeti lelőhely széle volt. A lelőhely mostani feltárástól délre eső területeit az erdőtelepítés, a vasúti töltés kialakítása és az útépítés során végrehajtott tereprendezés feltehetően megsemmisítette. A lelőhely keleti és északi irányban folytatódhat a kutatott területektől. A további beruházói munkavégzés során csak régészeti megfigyelés javasolt.

Az ásatás befejezése után a területet visszaadtuk a beruházónak, aki gondoskodik a feltárt felületek visszatemetéséről.

A régészeti feltárás munkatársai Kocsis-Buruzs Gábor és Berta Norbert régészek, valamint Nagy Márton és Fehér Péter régésztechnikusok voltak.

A régészeti leletek az elsődleges feldolgozás alatt a Salisbury Régészeti Kft. Restaurátor Műhelyében kerülnek tárolásra. A leletanyag az elsődleges feldolgozás után a Déri Múzeumban kerül végleges elhelyezésre.

Comments are closed