Megmentik Magyarország legnagyobb római kori mozaikját

dec 9, 2020

Közel kétezer éves padlómozaikot restauráltunk, amin egykor római császárok lépdeltek.

Magyarország legnagyobb, összefüggő római kori mozaikja a 4. században a Savariában (mai nevén Szombathelyen) emelt helytartói palota padlózatát díszítette és legalább négy római császár lábnyomát őrzi. Az európai viszonylatban is jelentős műtárgyat cégünk szakemberei restaurálták.

A felújítás, konzerválás és a sótartalom kivonása után a mozaik csodálatos, friss színeket kapott. A műtárgyegyüttest több anyagból, többek közt zöldpalakőből, tégladarabokból, apró márványkockákból készítették el csaknem kétezer évvel ezelőtt, a felületét az üvegmozaikszemcsék tették csillogóvá.

A műtárgy történetéről, restaurálásának körülményeiről több sajtóorgánum is cikkezett, az alábbi linkeken érhetők el a megjelenések, fotókkal, videókkal illusztrálva.

Római kori mozaik

Az origo.hu így számolt be a monumentális mozaikról

„A padlózatot, az ókori római városokra (Aquileia, Grado) jellemző motívumokkal díszítették, de a mozaikon máshol nem ismert minták is megjelentek, ezek az elemek valószínűleg helyi mesterek munkái” – mondta az origo.hu-nak Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója. A teljes cikket erre a linkre kattintva olvashatja el.

“Egyedi szimbólumokat is találtak a mozaikpadlóban” – írja a Világgazdaság

A restaurátorok és régészek számára a legnagyobb munka a gézrétegekre könyvkötészeti ragasztóval rögzített mozaikszemek felszedése volt – nyilatkozta Kőfalvi Vidor kollégánk, a Salisbury Archaeology restaurátora. A növényi ornamentika mellett néhány egyedi szimbólum (rozetta, és Salamon-csomó) is kirajzolódik- tette hozzá a szakember a Világgazdaságnak. Erről bővebben itt olvashat.

A római kori műtárgy megmentéséről videós interjút készített az RTL Híradó

“Még egy évet nem bírt volna ki – most egy restaurátor-csapat dolgozik azon, hogy megmaradjon. A mozaikpadló felújítása – melyen anno négy császár is lépkedett – a végéhez közeledik. Az akkori állapotról készített videós híranyagot az RTL Híradó. Az interjút az alábbi linken tudja megnézni. 

Római kori mozaik

“Kőkockákból csodavilág” – így jellemezte az art7.hu a restaurátoraink nem mindennapi munkáját.

A cikkben Kőfalvi Vidor kitér arra, hogy a mozaik darabjai új hordozókra kerültek, amely nagyon erős, üvegszálas-műanyag sejtszerkezetű, ezért például a repülőgépek padlózatánál is ezt használják. Emellett megemlítette, hogy milyen praktikusak építkeztek a rómaiak, hiszen padlófűtés volt ez alatt is. A teljes cikket itt tudja elolvasni.

A kultura.hu is beszámolt a mozaikpadlóról

“A mozaikpadló-töredékek 1938-ban, a püspöki palota kertjének átalakításakor kerültek elő. A régészek csak mintegy 100 négyzetmétert tudtak megmenteni a 663 négyzetméter alapterületű fogadóterem padlózatából, mivel a római romok fölé épült középkori vár vizesárkát a padlózatba ásták, és emiatt a mozaik nagy része tönkrement.” – A megmentés körülményeiről bővebben itt tud olvasni.

További sajtómegjelenések

2020-1.1.2-PIACI KFI pályázati program előrehaladása

2020-1.1.2-PIACI KFI pályázati program előrehaladása

A Salisbury Kft. 2023 júniusának végén sikeresen lezárta a 2021 júliusában megkezdett pályázati program második munkaszakaszát is, melyben látványos előrelépés történt a kiterjesztett információs modell (EIM) létrehozásában.Az aszófői 3D és geofizikai mérések...

NKFIA projektindító sajtóközlemény

NKFIA projektindító sajtóközlemény

A Salisbury Régészeti Korlátolt Felelősségű Társaság megkezdte az „Átfogó, integrált rendszerben működő, EIM - kiterjesztett információs térmodellezés szolgáltatási technológiájának kifejlesztése” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00254 azonosítószámú kutatás-fejlesztési...

Átadták az ICOMOS-díjat elnyert szögligeti Szádvárat

Átadták az ICOMOS-díjat elnyert szögligeti Szádvárat

Pünkösd vasárnap adták át a Nemzeti Kastély- és Várprogramban megújult szögligeti Szádvár fejlesztését. Az ICOMOS-díjjal kitüntetett munkálatok a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. megbízásából kezdődhettek meg, a helyi Szádvárért Baráti Kör...