Megelőző feltárás: urnamezős kultúra Tura település mellett (Pest megye)

           

A késő bronzkorból (i.e. 1300-800) származó, gazdag edénymelléklettel ellátott urnasírokat tártunk fel 2017. október – 2018. február között a Rákospalota-Hatvan vasútfelújítási projekthez kapcsolódó, megelőző feltárások előkészítése során. A Tura melletti, patakmedrekkel tarkított, hullámos felszínű területen egy kisebb kiemelkedésen több, urnamezős kultúrához tartozó temetkezést találtunk.

Az urnamezős kultúrát a halomsíros kultúra előzte meg és a hallstatti kultúra követte. A hazánkba Ny-ÉNy felől beáramló, jellegzetes nagyterületű urnatemetőiről elnevezett népcsoport egész Közép-Kelet Európában elterjedt, ezáltal a Kárpát medencét is birtokba vette. Később lassan a helyi népességgel keveredve csoportokra bomlott, melyeket a kerámiaművességük sajátosságai alapján tudunk elkülöníteni.

 

 

 

 

A turai sírokból feltűnően sok kerámia edény került elő, közülük sok ép állapotban. Emiatt a legtöbb edényt egyben, a betöltését képező földdel együtt emeltük ki.

A sírokban központi helyen fekszik a nagyméretű urna, mely az elhunyt hamvait tartalmazza. Az urna köré helyezik a mellékletként adott fazekakat, tálakat, korsókat és csuprokat.

Ezek némelyikében ételáldozat is lehetett, ill. volt amelyik oldalára döntve, vagy szájával lefelé fordítva került a sírba.

 

         

A kerámia anyag, kézzel formált, vékonyfalú, fekete fényezett felületű, mely technikával egyes feltételezések szerint a bronzból készült edényeket utánozták.
A sírokból csekély mennyiségű bronztárgy – spirál és lemez töredékek – kerültek elő.
Emellett egy-egy állatcsontot is találtunk sírba helyezve. Ez szintén a halott mellé adott ételáldozat maradványa lehet.

           

           

Néhány szó a munkavégzés mostoha körülményeiről: heteken át visszatérő Eső sártengert hagyott maga után, majd jöttek Mínuszok, és hóval lepték a terepet. Nos, egyik sem gyűrte le csapatunkat.     ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼

Comments are closed