Magyarok is részt vettek a lascaux-i barlang újabb másolatának létrehozásában

dec 19, 2016

A lascaux-i barlang rekonstruálása

A lascaux-i barlangot 1940-ben fedezték fel. Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. 1963 óta viszont a turisták nem látogathatják, mivel az általuk kibocsátott szén-dioxid károsítja a falfestményeket, illetve felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját.

A híres franciaországi lascaux-i barlang egyes részeiről korábban több másolat is készült, azonban ez a legújabb létesítmény a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta. Ennek létrehozásában cégünk munkatársai is részt vettek, az épületegyüttest múlt héten avatta fel Francois Holland francia államfő.

A lascaux-i barlang rekonstruálásáról közölt egy cikket a mult-kor.hu, a “Magyarok is részt vettek a lascaux-i barlang újabb másolatának létrehozásában” címmel.

Lascaux-i barlang

A tartalomból

“A vállalkozás munkatársainak köszönhetően többek között tizenkét féle ásványi pigmentet, ásványtömböket láthatnak az érdeklődők, de különböző tárgyak – köztük zsírmécses, ásványtörő mozsáralap – és pattintott kőeszközük másolatát is elkészítették az eredeti lelőhelyen gyűjtött alapanyagokból, valamint rekonstruáltak az őskori alkotók több, feltehetően használt eszközét is, köztük rénszarvasszőr ecsetet, pigmentfúvókákat és bőr sablont is.”

“Különösen izgalmas volt az őskori alkotók egykori eszközein dolgozni, igazi időutazás, melynek köszönhetően közelebbi képet kapunk a múltról.”

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

További sajtómegjelenések

Megmentik Magyarország legnagyobb római kori mozaikját

Megmentik Magyarország legnagyobb római kori mozaikját

Közel kétezer éves padlómozaikot restauráltunk, amin egykor római császárok lépdeltek.Magyarország legnagyobb, összefüggő római kori mozaikja a 4. században a Savariában (mai nevén Szombathelyen) emelt helytartói palota padlózatát díszítette és legalább négy római...

Egyedülálló fibula lelet Baden-Württembeg tartományban

Egyedülálló fibula lelet Baden-Württembeg tartományban

Római kori villa feltárása Németországban Baden-Württemberg tartományban egy római kori villa rustica központi lakóépületét tártuk fel, mintegy 2.500 m² felületen. A lejtőre emelt kőépület sorsát valószínűleg egy természeti katasztrófa pecsételte meg, északi falát...

Magyar régészeti sikerek szerte Európában!

Magyar régészeti sikerek szerte Európában!

Cégünk sikereiről és a régész szakma sajátosságairól közölt cikket a Magyar Nemzet “Hazai magáncégek számos régészeti feltáráson dolgoznak. Ők ástak ki például egy Európa legnagyobbjai közé tartozó avar kori vasműves telepet Zamárdiban. Magyar régészek ásnak a...