Magyarok is részt vettek a lascaux-i barlang újabb másolatának létrehozásában

dec 19, 2016

A lascaux-i barlang rekonstruálása

A lascaux-i barlangot 1940-ben fedezték fel. Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. 1963 óta viszont a turisták nem látogathatják, mivel az általuk kibocsátott szén-dioxid károsítja a falfestményeket, illetve felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját.

A híres franciaországi lascaux-i barlang egyes részeiről korábban több másolat is készült, azonban ez a legújabb létesítmény a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta. Ennek létrehozásában cégünk munkatársai is részt vettek, az épületegyüttest múlt héten avatta fel Francois Holland francia államfő.

A lascaux-i barlang rekonstruálásáról közölt egy cikket a mult-kor.hu, a “Magyarok is részt vettek a lascaux-i barlang újabb másolatának létrehozásában” címmel.

Lascaux-i barlang

A tartalomból

“A vállalkozás munkatársainak köszönhetően többek között tizenkét féle ásványi pigmentet, ásványtömböket láthatnak az érdeklődők, de különböző tárgyak – köztük zsírmécses, ásványtörő mozsáralap – és pattintott kőeszközük másolatát is elkészítették az eredeti lelőhelyen gyűjtött alapanyagokból, valamint rekonstruáltak az őskori alkotók több, feltehetően használt eszközét is, köztük rénszarvasszőr ecsetet, pigmentfúvókákat és bőr sablont is.”

“Különösen izgalmas volt az őskori alkotók egykori eszközein dolgozni, igazi időutazás, melynek köszönhetően közelebbi képet kapunk a múltról.”

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

További sajtómegjelenések

NKFIA projektindító sajtóközlemény

NKFIA projektindító sajtóközlemény

A Salisbury Régészeti Korlátolt Felelősségű Társaság megkezdte az „Átfogó, integrált rendszerben működő, EIM - kiterjesztett információs térmodellezés szolgáltatási technológiájának kifejlesztése” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00254 azonosítószámú kutatás-fejlesztési...

Átadták az ICOMOS-díjat elnyert szögligeti Szádvárat

Átadták az ICOMOS-díjat elnyert szögligeti Szádvárat

Pünkösd vasárnap adták át a Nemzeti Kastély- és Várprogramban megújult szögligeti Szádvár fejlesztését. Az ICOMOS-díjjal kitüntetett munkálatok a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. megbízásából kezdődhettek meg, a helyi Szádvárért Baráti Kör...

Rangos szakmai elismeréssel díjazták munkánkat!

Rangos szakmai elismeréssel díjazták munkánkat!

ICOMOS - díjban részesült a szögligeti Szádvár két évig tartó fejlesztési munkálataA műemléki világnapon, vasárnap negyedik alkalommal osztotta ki az ICOMOS - a legnagyobb nemzetközi műemlékvédelmi civil szervezet - Magyar Nemzeti Bizottsága az ICOMOS - díjakat,...