Magyarok is részt vettek a lascaux-i barlang újabb másolatának létrehozásában

dec 19, 2016

A lascaux-i barlang rekonstruálása

A lascaux-i barlangot 1940-ben fedezték fel. Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. 1963 óta viszont a turisták nem látogathatják, mivel az általuk kibocsátott szén-dioxid károsítja a falfestményeket, illetve felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját.

A híres franciaországi lascaux-i barlang egyes részeiről korábban több másolat is készült, azonban ez a legújabb létesítmény a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta. Ennek létrehozásában cégünk munkatársai is részt vettek, az épületegyüttest múlt héten avatta fel Francois Holland francia államfő.

A lascaux-i barlang rekonstruálásáról közölt egy cikket a mult-kor.hu, a “Magyarok is részt vettek a lascaux-i barlang újabb másolatának létrehozásában” címmel.

Lascaux-i barlang

A tartalomból

“A vállalkozás munkatársainak köszönhetően többek között tizenkét féle ásványi pigmentet, ásványtömböket láthatnak az érdeklődők, de különböző tárgyak – köztük zsírmécses, ásványtörő mozsáralap – és pattintott kőeszközük másolatát is elkészítették az eredeti lelőhelyen gyűjtött alapanyagokból, valamint rekonstruáltak az őskori alkotók több, feltehetően használt eszközét is, köztük rénszarvasszőr ecsetet, pigmentfúvókákat és bőr sablont is.”

„Különösen izgalmas volt az őskori alkotók egykori eszközein dolgozni, igazi időutazás, melynek köszönhetően közelebbi képet kapunk a múltról.”

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

További sajtómegjelenések

2020-1.1.2-PIACI KFI pályázati program előrehaladása

2020-1.1.2-PIACI KFI pályázati program előrehaladása

A Salisbury Kft. 2023 júniusának végén sikeresen lezárta a 2021 júliusában megkezdett pályázati program második munkaszakaszát is, melyben látványos előrelépés történt a kiterjesztett információs modell (EIM) létrehozásában.Az aszófői 3D és geofizikai mérések...

NKFIA projektindító sajtóközlemény

NKFIA projektindító sajtóközlemény

A Salisbury Régészeti Korlátolt Felelősségű Társaság megkezdte az „Átfogó, integrált rendszerben működő, EIM - kiterjesztett információs térmodellezés szolgáltatási technológiájának kifejlesztése” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00254 azonosítószámú kutatás-fejlesztési...

Átadták az ICOMOS-díjat elnyert szögligeti Szádvárat

Átadták az ICOMOS-díjat elnyert szögligeti Szádvárat

Pünkösd vasárnap adták át a Nemzeti Kastély- és Várprogramban megújult szögligeti Szádvár fejlesztését. Az ICOMOS-díjjal kitüntetett munkálatok a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. megbízásából kezdődhettek meg, a helyi Szádvárért Baráti Kör...