Magyar régészeti sikerek szerte Európában!

jún 23, 2019

Cégünk sikereiről és a régész szakma sajátosságairól közölt cikket a Magyar Nemzet

“Hazai magáncégek számos régészeti feltáráson dolgoznak. Ők ástak ki például egy Európa legnagyobbjai közé tartozó avar kori vasműves telepet Zamárdiban. Magyar régészek ásnak a groningeni halpiacon, a Bécsből Prágába vezető autópálya hiányzó szakaszán. Saját és mások által talált értékeket restaurálnak.” – írj a Magyar Nemzet.

Vállalatunk tulajdonosával készített egy hosszabb interjút a Magyar Nemzet. A cikk nem csak cégünk munkáját ismerheti meg, de képet kaphat arról is, hogyan működik egy magyar régészeti magánvállalkozás itthon és külföldön.

Nemzetközi és hazai sikerek

A tartalomból

A lascaux-i barlang rekonstruálása – “A magyarok a barlangban talált eszközök másolatát készítették el. A zsírmécses, az ásványtörő mozsáralap, a pattintott kőeszköz, a szőrecset, a pigmentfúvóka és a bőrsablon olyan tárgyakat elevenítenek fel, melyeket az ősemberek használhattak 17 ezer évvel ezelőtt. Olyan módszert használtak a magyar eszközmásolók, amellyel egykoron a paleolit vadász létrehozta szerszámait.”

Hoffmann József kitért vállalatunk szakmai tapasztalataira: “Itthon és külföldön szakembereink több tízmillió négyzetméternyi felületet kutattak meg eddig a műszereikkel, ilyen hatalmas tapasztalat birtokában jó eséllyel megmondják, hogy van-e a talajban feltárásra érdemes érték, vagy nincs. Világszinten is az élvonalban vagyunk, amit az tett lehetővé, hogy a hazai nagyberuházások előtti régészeti vizsgálat része a geofizikai elemzés.”

Osztrák állami tenderről – “2017-ben egyedüli külföldiként pályáztak az osztrák állami autópályákat építő és üzemeltető cég régészeti tenderén. Drasenhofen mellett két lelőhelyen mintegy húszezer négyzetmétert kutattak át, egy másik területen mintegy 55 ezer négyzetméteren régészeti megfigyelés és megelőző feltárás volt a feladat.”

A XIII. században épült Teylingen-kastélyt körülvevő várárokból kiemelt, méltán híres „teylingeni kard” restaurálása – “Markolata bőrborítást kapott, melyet mindkét oldalon bronzszegecsek rögzítenek. Viselője kifejezetten magas lovagnak számíthatott. A restaurálás során a mozgó és töredezett bőrmarkolatot stabilizáltuk, majd kiegészítettük.”

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

További sajtómegjelenések

2020-1.1.2-PIACI KFI pályázati program előrehaladása

2020-1.1.2-PIACI KFI pályázati program előrehaladása

A Salisbury Kft. 2023 júniusának végén sikeresen lezárta a 2021 júliusában megkezdett pályázati program második munkaszakaszát is, melyben látványos előrelépés történt a kiterjesztett információs modell (EIM) létrehozásában.Az aszófői 3D és geofizikai mérések...

NKFIA projektindító sajtóközlemény

NKFIA projektindító sajtóközlemény

A Salisbury Régészeti Korlátolt Felelősségű Társaság megkezdte az „Átfogó, integrált rendszerben működő, EIM - kiterjesztett információs térmodellezés szolgáltatási technológiájának kifejlesztése” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00254 azonosítószámú kutatás-fejlesztési...

Átadták az ICOMOS-díjat elnyert szögligeti Szádvárat

Átadták az ICOMOS-díjat elnyert szögligeti Szádvárat

Pünkösd vasárnap adták át a Nemzeti Kastély- és Várprogramban megújult szögligeti Szádvár fejlesztését. Az ICOMOS-díjjal kitüntetett munkálatok a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. megbízásából kezdődhettek meg, a helyi Szádvárért Baráti Kör...