Magyar régészeti sikerek szerte Európában!

jún 23, 2019

Cégünk sikereiről és a régész szakma sajátosságairól közölt cikket a Magyar Nemzet

“Hazai magáncégek számos régészeti feltáráson dolgoznak. Ők ástak ki például egy Európa legnagyobbjai közé tartozó avar kori vasműves telepet Zamárdiban. Magyar régészek ásnak a groningeni halpiacon, a Bécsből Prágába vezető autópálya hiányzó szakaszán. Saját és mások által talált értékeket restaurálnak.” – írj a Magyar Nemzet.

Vállalatunk tulajdonosával készített egy hosszabb interjút a Magyar Nemzet. A cikk nem csak cégünk munkáját ismerheti meg, de képet kaphat arról is, hogyan működik egy magyar régészeti magánvállalkozás itthon és külföldön.

Nemzetközi és hazai sikerek

A tartalomból

A lascaux-i barlang rekonstruálása – “A magyarok a barlangban talált eszközök másolatát készítették el. A zsírmécses, az ásványtörő mozsáralap, a pattintott kőeszköz, a szőrecset, a pigmentfúvóka és a bőrsablon olyan tárgyakat elevenítenek fel, melyeket az ősemberek használhattak 17 ezer évvel ezelőtt. Olyan módszert használtak a magyar eszközmásolók, amellyel egykoron a paleolit vadász létrehozta szerszámait.”

Hoffmann József kitért vállalatunk szakmai tapasztalataira: “Itthon és külföldön szakembereink több tízmillió négyzetméternyi felületet kutattak meg eddig a műszereikkel, ilyen hatalmas tapasztalat birtokában jó eséllyel megmondják, hogy van-e a talajban feltárásra érdemes érték, vagy nincs. Világszinten is az élvonalban vagyunk, amit az tett lehetővé, hogy a hazai nagyberuházások előtti régészeti vizsgálat része a geofizikai elemzés.”

Osztrák állami tenderről – “2017-ben egyedüli külföldiként pályáztak az osztrák állami autópályákat építő és üzemeltető cég régészeti tenderén. Drasenhofen mellett két lelőhelyen mintegy húszezer négyzetmétert kutattak át, egy másik területen mintegy 55 ezer négyzetméteren régészeti megfigyelés és megelőző feltárás volt a feladat.”

A XIII. században épült Teylingen-kastélyt körülvevő várárokból kiemelt, méltán híres „teylingeni kard” restaurálása – “Markolata bőrborítást kapott, melyet mindkét oldalon bronzszegecsek rögzítenek. Viselője kifejezetten magas lovagnak számíthatott. A restaurálás során a mozgó és töredezett bőrmarkolatot stabilizáltuk, majd kiegészítettük.”

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

További sajtómegjelenések

Megmentik Magyarország legnagyobb római kori mozaikját

Megmentik Magyarország legnagyobb római kori mozaikját

Közel kétezer éves padlómozaikot restauráltunk, amin egykor római császárok lépdeltek.Magyarország legnagyobb, összefüggő római kori mozaikja a 4. században a Savariában (mai nevén Szombathelyen) emelt helytartói palota padlózatát díszítette és legalább négy római...

Egyedülálló fibula lelet Baden-Württembeg tartományban

Egyedülálló fibula lelet Baden-Württembeg tartományban

Római kori villa feltárása Németországban Baden-Württemberg tartományban egy római kori villa rustica központi lakóépületét tártuk fel, mintegy 2.500 m² felületen. A lejtőre emelt kőépület sorsát valószínűleg egy természeti katasztrófa pecsételte meg, északi falát...

Az ezernél is több csontvázon kívül másnak is örülhetnek a kutatók

Az ezernél is több csontvázon kívül másnak is örülhetnek a kutatók

Ezernél is több csontváz és számos kuriózum.Az épülő M30-as nyomvonalán, Encs határában végeztünk régészeti ásatást, amely során az ország legnagyobb bronzkori temetőjét tárták fel régészeink. A feltárt temetkezési hely körülbelül 3600 éves lehet, és az egész középső...