Loches kastély (Franciaország) üveg leletanyagának vizsgálata

A Loire menti Loches település magaslatán már a 6. században létezett erőd, a ma látható épületegyüttest a 10-15. században emelték. A 15. század elejétől a 16. század közepéig a Valois királyi család kedvelt tartózkodási helye volt a loches-i várkastély, melynek építése 1370 körül kezdődött. 1429. június 23-án itt győzte meg az orléans-i szűz a későbbi VII. Károlyt arról, hogy Reimsben királlyá koronáztassa magát.

Indre-et-Loire megye régészeti főosztályától kaptunk megbízást a kápolna és a francia reneszánsz ékkövének tartott királyi kastélyépület közti területen elvégzett tervásatás során előkerült üveg leletanyag vizsgálatára. A kutatás egyébként azt feltételezi, hogy itt helyezkedett el az Anjou grófok nagyterme.

Az üveg töredékek a 12. és 13. század gyakran előforduló pohárformájára utalnak. A középkorban a legelterjedtebb ivópohár forma itt a csonkakúp talpon álló, bordázott mintával díszített, ívelt oldalú kehely volt.

Az üveg leletanyag további elemei arról is tanúskodnak, hogy az építmény tekintélyt parancsoló jellegéhez a nagyterem nyílásainak belső üvegezése nagyban hozzájárulhatott.

2017 augusztusában a várkastély e területének, az Anjou grófok lerombolt uralkodói nagytermének  3. feltárási szakasza zajlott, melynek célja a gigantikus, 16×30 méterű nagyterem teljes feltérképezése volt. Igazi eredmény, hogy a régészek a feltárási munkák utolsó napjaiban római kori falrészletre is rábukkantak. A kutatók most azt remélik, hogy az elkövetkezendő években nemcsak a Karoling, de a Meroving-dinasztia nyomait is megtalálják itt.

Comments are closed