Interjú ügyvezetőnkkel, Hoffmann Józseffel

2023.07.05

Hoffmann József, a Salisbury Kft. ügyvezetője

Az állam és a piac viszonyáról, a csúcstechnika szerepéről a régészetben, valamint az idei szentendrei konferencia kapcsán nagy nyilvánosságot kapott pátyi feltárások részleteiről beszélgetett a tudas.hu újságírója ügyvezetőnkkel.

Hogyan kerül egy magáncég az ásatásokra?

Magyarországon az EU irányleveknek megfelelően a régészeti leletmentés (közbeszerzéseket követően) részlegesen piaci környezetben folyik. Régészeti vállalkozás Magyarországon csak állami szervezet, gyűjtőkörrel rendelkező múzeum megbízásából dolgozhat.

Az ilyen feladatok mindig állami feladatnak számítottak, az állam megbízásából pedig az ásatásokat gyűjtőkörrel rendelkező múzeumok folytatták. Mostanra ezek szerint ez megváltozott? Mi a magyarázata?

Korábban például az egészségügy, a gyógyítás is állami feladat, állami tevékenység volt. A világ azonban az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltozott. A régészet, a kulturális örökség megmentése számomra talán a világon az egyik legfontosabb dolog, természetesen az emberi élet mellett. Ha ennek megmentését, gyógyítását rá lehet bízni a magánszférára (talán nem véletlenül), akkor nem ördögtől való a kulturális örökségünk megmentését sem.

A teljes interjú az ide kattintva olvasható.

Híreink

Besnyő falu virtuális rekonstrukciója

Besnyő falu virtuális rekonstrukciója

A mai Ercsi határában a Duna parton, a föld alatt találhatjuk a középkori Besnyő falu maradványait. A késő középkori település elrendezése, a központi utca, a házhelyek és a jobbágytelkek a légi felvételeken jól kivehetők, mert a török korban összeomlott házhelyek...

A töki templomrom dicső korában

A töki templomrom dicső korában

Középkori hadurak rajtaütései, nyilak és lándzsák zöreje, megvert és megsebesített közemberek panaszai révén keletkezett egykori iratok jóvoltából lehetőségünk adódik bepillantást nyerni abba, hogyan nézhettek ki a tökihez hasonló falusi templomok a középkori Magyar Királyságban.