Élethűvé tettünk egy római kori szabadulójátékot

jún 15, 2021

A „Furies Alésia” szabadulójátékot beválasztották a francia La Rochelle-i PiXii digitális kultúra fesztiválra, amit 2021. június 19-től 24-ig tartanak a település régi kikötőjének bejáratánál. A látogatók a Lánc-toronyban tapasztalhatják meg az „ókori punk” interaktív élményt, amelynek megalkotásában a magyar Salisbury Régészeti Kft. szakemberei tanácsadóként vettek részt. Többek között abban segítettünk tervezőknek, hogyan öltöztek a korabeli társadalom tagjai, hogy nézett ki az akkori ember vagy, hogy milyenek voltak az egykor itt magasodó épületek.

Római kori mozaik

Alésia ősi utcáin sétálhatunk

Ez Franciaország egyik legjelentősebb római korai emléke, ahol Julius Caesar időszámításunk előtt 52-ben legyőzte a gall csapatokat. Nem véletlen, hogy az alesiai csata a Római Birodalom kialakulásának egyik fontos csatájának számít. 

Az összecsapás pontos helyszínéről azonban sok éven át folyt a vita. A 19. században III. Napóleon parancsára (1861-1865-ig) nagyszabású ásatásokat végeztek Alise-Sainte-Reine-ben, ahol nagy mennyiségű fegyvert, a gallok és a rómaiak pénzérméit, valamint katonai tárgyakat tártak fel. Ám csak 1990-es tudta egy francia-német régészcsoport megerősíteni, hogy a helyszín tényleg megfelel az alésiai csata történelmi helyszínének.

Az itt feltárt leletek tanúsága szerint a terület az 1. században virágzó településnek adott otthont. Ma, az itt létesített Alésia Látogatóközpontban köz- és lakóépületek romjai, közterek, színház, illetve egy római közigazgatási központ is helyet kapott. 

Felfedezhetjük:

  • a római hadsereg hódításait;
  • a gall főispánok lázadását;
  • a két hadsereg összecsapását;
  • Alésia ostromát és Caesar győzelmét.

A történetet a régészeti leletek és a gallok mítoszai teszik teljessé. Elképzelhetjük, milyen volt a mindennapi élet Alésia területén Vercingétorix vezette lázadó gall törzsek és Caesar római hadvezér csatáját követően. Az ősi utcákon sétálva felfedezhetjük a szentélyből, színházból és egy bazilikával körülvett fórumból álló monumentális központot, az épületet, megcsodálhatjuk az emlékműveket és a lakóházak területét. Itt mutatják be 2021. július 19-től a közreműködésünkkel készült a „Furies Alésia” szabadulójátékot.

Római kori mozaik

Izgalmas feladat vár a játékosokra

Miután a most bemutatott szabadulójáték alkotói a történelmi hitelességre törekedtek, cégünk szakértőinek tanácsait kérték ki többek között abban, hogyan öltöztek a korabeli társadalom tagjai, hogy nézett ki az akkori ember vagy hogy milyenek lehettek az egykor itt magasodó épületek. 

De nézzük az alaptörténetet! Amikor 2018-ban Stokowski régészprofesszor Alésia helyszínén, Alise Sainte Reine-ben felfedezett egy sírkamrát, abban egy kolosszus csontvázat és titokzatos feliratokat talált. Mentális egészsége azonban hanyatlani kezd és látomások gyötrik, amelyekben az alésiai „óriás” utolsó napjait látja. A professzornál halálos betegséget, agyrákot diagnosztizálnak, ám meg győződve arról, hogy az istenek arra kérték, adja tovább a gall-római város történetét, hogy annak emléke fennmaradjon az utókor számára. Miután egészségügyi állapota azonban akadályozza ezt, ezért kidolgoz egy megmérettetést a legjobb utód kiválasztására. 

Jöhet a megmérettetés?

A professzor a megmérettetés során ezután levelet küld az összes francia kiadónak. A játékban részt vevők pedig annak az egyetlen újságnak az egyetlen újságírói, aki vállalják ezt a „titkos küldetést”. Ehhez a „M.A.T.E.R.” nevű programot használják, ami a mesterséges intelligencián alapul, és amelyet magához a megfelelő utód kiválasztáshoz fejlesztett ki a professzor. Az újságíró-megmentő-nyomozó feladatan a játék során az lesz, hogy alkosson egy olyan hírt, amely megörökíti a 2. századi Alésia mindennapjait és fontosabb történéseit. A játékosnak eközben be kell járnia az egész gall-római emlékhelyet. A feladat teljesítésére 90 perc áll rendelkezésére, ami alatt tablet-tel a kézben egy közel 2000 éves rejtélyt kell megoldania.

„A talajt közel 2000 éve szennyező mérget (maga a gyászos titok) kell semlegesíteni, de erőm lassan elhagy, ezért valaki másnak kell folytatnia helyettem a kutatást…” – mondja a régészprofesszor a játékban, amellyel teszteli a játékos történelemtudását is.

A Salisbury Kft. közreműködésével készült megmérettetés tehát nem egy klasszikus szabadulójáték egy zárt szobában, hanem a szabad térben zajlik, ahol a díszlet maga a csata emlékhelye.

Híreink

Régészeink tárják fel egy német város rejtélyes múltját

Régészeink tárják fel egy német város rejtélyes múltját

Gronau múltjának új fejezetét ismerhetjük meg magyar régészek jóvoltából. Különleges régészeti lelőhelyet tárnak fel magyar régészek Németországban, ami segíthet egy történelmi puzzle kirakásában. Gronau városának északi határán hamarosan kezdődik egy új fejlesztési...

Besnyő falu virtuális rekonstrukciója

Besnyő falu virtuális rekonstrukciója

A mai Ercsi határában a Duna parton, a föld alatt találhatjuk a középkori Besnyő falu maradványait. A késő középkori település elrendezése, a központi utca, a házhelyek és a jobbágytelkek a légi felvételeken jól kivehetők, mert a török korban összeomlott házhelyek...

A töki templomrom dicső korában

A töki templomrom dicső korában

Középkori hadurak rajtaütései, nyilak és lándzsák zöreje, megvert és megsebesített közemberek panaszai révén keletkezett egykori iratok jóvoltából lehetőségünk adódik bepillantást nyerni abba, hogyan nézhettek ki a tökihez hasonló falusi templomok a középkori Magyar Királyságban.