Egyedülálló fibula lelet Baden-Württemberg tartományban

Négyhavi munka után 2019 novemberében lezárultak a régészeti mentőásatások Rottweilban, az átkutatott parcellán hamarosan lakóházak épülnek.
A Salisbury munkatársai egy római kori villa rustica (tanyagazdaság) központi lakóépületét tárták itt fel 2 500 m² felületen. Közvetlenül a rómaiak által alapított város, Arae Flaviae falai előtt egy viszonylag szerény gazdaság létezett. A kb. 150 éven át lakott kőépület földszintes, esetleg egy emeletes lehetett. A lejtőre emelt épület sorsát valószínűleg egy természeti katasztrófa pecsételte meg, északi falát ugyanis egy váratlanul lezúduló hegyi patak sodorta el. Az erózió miatt csak néhány elszórtan fekvő facölöp gödre utal a valamikori melléképületekre.
A régészek vízelvezető árkokat is felfedeztek, közülük egy egészen 150 méter hosszú. A leletanyagot illetően a Kr. e. 2. és a 3. évszázadi római kori kerámiák mellett a feltárás legszebb darabjának számít egy tűzzománc díszítésű bronz fibula a 9. századból. Baden-Württembergben eddig még nem fedeztek fel hasonlót.
Szép időszakot éltek meg a régészek Rottweilban, de kihívásokkal is meg kellett küzdeniük, például a terület bonyolult geológiájának elemzésével. Az ásatás befejezéseként megtörténik a kutatóárkok betemetése, majd kezdődhet a házépítők munkája.

Forrás: Schwarzwälder Bote, Katja Fuchs

Die Gewandnadel ist landesweit einzigartig

 

Comments are closed