Vajon mit rejthet egy kora középkori fazekasműhely hulladékgödre?

aug 13, 2021

Cégünk munkatársai épp különleges leleteket restaurálnak, amelyek a régészeti leletekben gazdag, biharkeresztesi lelőhelyről kerültek elő. 

Munkatársaink jelenleg elképesztő mennyiségű, 60 rekesznyi, megközelítőleg 100 darab edényt restaurálnak, amelyek a régészeti leletekben gazdag, biharkeresztesi lelőhelyről, egy 9. századi fazekas műhely hulladék gödréből kerültek elő. A restaurálás során kiderült, hogy a leletek anyaghibásak vagy éppen az égetés során lettek selejtesek. Izgalmas feladat, de már alig várjuk a végeredményét!

A restaurálási munkálatokkal a Déri Múzeum bízott meg minket, amit nagy örömmel vállaltunk. További érdekesség, hogy Biharkeresztes és környéke kedvelt helye volt a honfoglaló magyaroknak is, akiknek a jelenlétét a Farkasdombon feltárt honfoglalás kori sírlelet is igazolja.

Híreink

Hosszúkás koponyát találtunk a M100-as autóút feltárásánál

Hosszúkás koponyát találtunk a M100-as autóút feltárásánál

Szenzációs felfedezést tettünk. Az M100-as autóútfeltárása során, amely Esztergomot köti majd össze az M1-es autópályával. Az összesen 12 hektáros területen a szakemberek több korszak (neolitikum, bronzkor és késő avarkor) emlékeire bukkantak. A körülbelül kilencven...

Honfoglaláskori “elit kincseket” találtunk Pátyon

Honfoglaláskori “elit kincseket” találtunk Pátyon

Különlegesen ritka, egyedülálló leletekre bukkantak a Ferenczy Múzeum Centrum és a Salisbury Régészeti Kft. munkatársai, akik közösen tártak fel egy területet a budapesti agglomerációban található Páty területén, egy ipari beruházást megelőzően. Az itt feltárt 77 sírt...