Az ezernél is több csontvázon kívül másnak is örülhetnek a kutatók

nov 25, 2018

Ezernél is több csontváz és számos kuriózum.

Az épülő M30-as nyomvonalán, Encs határában végeztünk régészeti ásatást, amely során az ország legnagyobb bronzkori temetőjét tárták fel régészeink. A feltárt temetkezési hely körülbelül 3600 éves lehet, és az egész középső bronzkorról adhat hiteles információkat. 

A feltárt sírok száma 1200-1300 fölött van, emellett még körülbelül 800 ember maradványait tudtuk a felszínre hozni. Ez óriási eredmény és elképesztő rekord, azonban a temetőben talált leletek mellett további, kuriózumnak számító tárgyakat is találtunk. 

A nagy horderejű feltárásról a HírTV is közzétett egy videós híranyagot

Munkatársunk, az ásatást vezető Dávid Áron a következőképpen nyilatkozott: „Ez most eddig úgy néz ki, hogy szenzáció. Tehát nagyon jó, nagy sírszámú temetőről van szó, több mint ezer, 1200-1300 sírnál tartunk jelenleg, amit feltárhattunk a nyomvonal építéséhez kapcsolódó területeken” 

Emellett kitért a feltárás jelentőségére is: „Úgy néz ki, hogy a következő húsz év bronzkor kutatásának egyik alappillére lesz ez a temető. A leletanyag, illetve a restaurálás, a dokumentáció elkészülése után sokkal közelebb leszünk a most elképzelt nagy durranáshoz, ha lehet ezt így mondanom.”

A cikkből megtudhatjuk még, hogy milyen leleteket találtak a régészeink: ”A sírokból előkerült egy elektron hajkarika, és egy hatalmas méretű agyag kocsimodell. Ugyanilyen különlegességnek számít a vörös okkerrel kikent sírgödör, a legfrissebb lelet pedig egy körülbelül 3600 éves bronz nyélhátas fokos.”

A HírTv által közölt teljes cikket itt tudja elolvasni.

“Több ezer csontvázat találtak a 3-as út mentén” címmel közölt cikket a boon.hu is a feltárásról.

További sajtómegjelenések

Megmentik Magyarország legnagyobb római kori mozaikját

Megmentik Magyarország legnagyobb római kori mozaikját

Közel kétezer éves padlómozaikot restauráltunk, amin egykor római császárok lépdeltek.Magyarország legnagyobb, összefüggő római kori mozaikja a 4. században a Savariában (mai nevén Szombathelyen) emelt helytartói palota padlózatát díszítette és legalább négy római...

Egyedülálló fibula lelet Baden-Württembeg tartományban

Egyedülálló fibula lelet Baden-Württembeg tartományban

Római kori villa feltárása Németországban Baden-Württemberg tartományban egy római kori villa rustica központi lakóépületét tártuk fel, mintegy 2.500 m² felületen. A lejtőre emelt kőépület sorsát valószínűleg egy természeti katasztrófa pecsételte meg, északi falát...

Magyar régészeti sikerek szerte Európában!

Magyar régészeti sikerek szerte Európában!

Cégünk sikereiről és a régész szakma sajátosságairól közölt cikket a Magyar Nemzet “Hazai magáncégek számos régészeti feltáráson dolgoznak. Ők ástak ki például egy Európa legnagyobbjai közé tartozó avar kori vasműves telepet Zamárdiban. Magyar régészek ásnak a...