A lézeres térszkenner építészeti és műemlékvédelmi alkalmazása mellett
cégünk Európában elsők között kezdte használni a 3D technológiát a régészeti feltárásokon a
kiemelt jelentőségű építészeti örökségeink, nemzeti és kulturális értékeink műemléki
megóvása érdekében vagy éppen helyreállításánál, felújításánál. Fontos szerepe van
a rekonstrukcióban is, hiszen a jelenlegi állapot feltérképezése segítséget nyújt az
eredeti szerkezet visszaállítására. Ez a technika belső és külső építészeti
megoldások rögzítésére egyaránt alkalmas.

Felhasználási területe

A lézeres térszkenner megoldást nyújt a rekonstrukcióban, az eredeti szerkezet visszaállítása során, kiemelt jelentőségű építészeti örökségeink, nemzeti és kulturális értékeink műemléki megóvása érdekében vagy éppen helyreállításánál, felújításánál. Segítségével az összetett geometriájú felületekről pontos digitális leképezés készíthető, amely pótolja és kiegészíti a meglévő térképeket, dokumentációkat. A módszer kitűnően alkalmas a műemlékek geometriai struktúrájának meghatározására és állapotfelmérésére.

A 3d szekennelés
előnyei

Nagy sebességű szkennelés

A 3D térszkenner előnye, hogy mindössze néhány perc alatt pontos információkat szolgáltat akár nehezen hozzáférhető helyekről, vagy nagy kiterjedésű területekről napszaktól független. Ennek köszönhetően ez az egyik leggyorsabb (1 millió pont/másodperc szkennelési sebesség) és leghatékonyabb módszer az összetett geometriájú felületek digitális leképezésére.

Rendkívüli pontosság

A lézeres térszkenner már a felméréskor létre hozza a pontfelhőt, majd ahhoz társít színeket. Ezzel szemben a fényképezőgép csak képeket készít, majd utólag, a feldolgozás során hozza létre a pontfelhőt, így kevésbé pontos és részletes. A milliónyi letapogatott pont segítségével mértani pontosságú számításokat tudunk végezni, valamint az objektumokat térben is meg tudjuk jeleníteni.

Biztonságos felmérés

Hiszünk benne, hogy ez a komplexitás a munkavégzést költség- és időhatékonnyá teszi, miközben a szakmai követelményeknek is maradéktalanul megfelelünk. ISO 9001, 14001, 18001 tanúsítványaink előírásai szerint a régészeti feladatellátás minden folyamatát gondosan megtervezzük és nyomon követjük.

A 3d technológia
vívmányai

A szkennelés eredményeként előállított pontfelhő adatbázist az eszközhöz tartozó szoftverekkel lehet feldolgozni és előkészíteni. Ez alapján különféle rekonstrukciókat, virtuális bejáráskát készítünk. A régészeti feltárásokon 3D térszkenner és ortofotó alkalmazásával akár nagyobb jelenségek, térbeli formációk virtuális, in situ rögzítése is lehetséges. Ezek a későbbiekben a technológiának köszönhetően látványosan megjeleníthetők, emellett sokoldalú vizsgálatnak vethetők alá, számtalan térmetszetet lehet képezni belőlük, továbbá pontos mérések végezhetők a modellen.

Mi készíthető a felmérés
eredményeiből?

MI KÉSZÍTHETŐ A FELMÉRÉS EREDMÉNYÉBŐL, A PONTFELHŐBŐL?

  • 2D tervdokumentáció: alaprajz, metszet-, homlokzat-, helyszínrajz készítése.
  • Fotorealisztikus képek.
  • Metszet és panorámakép, ortofotó.
  • Látványtervek készítése.
  • Animáció vagy virtuális túra panoráma képekkel, pontfelhő nézettel, mérési lehetőséggel.
  • Milliméter pontos, mérethelyes, bejárható 3D model.
  • 3D-ben nyomtatott makett

További
szakterületek