Terepi régészet

A Salisbury Kft. tevékenysége a terepi régészeti munkák széles spektrumát öleli fel. A régészeti lelőhely feltárási munkáinak ellátása mellett az ásatás során szükséges gépi földmunka biztosításáról, a kézi földmunkáról, a régészeti bontómunkáról, a feltárási és dokumentációs feladatok ellátásáról, és a geodéziai-térinformatikai munkákról is komplexen tudunk gondoskodni, az adott korszakot (őskor, római kor, antikvitás, népvándorlás kor, középkor, modern kor) és területet ismerő régész munkatársaink irányításával.

Hiszünk benne, hogy ez a komplexitás a precíz feladatellátást szolgálja költséghatékonyan, a lehető legrövidebb idő alatt. Tudjuk, hogyan segítsük a beruházásokhoz szükséges régészeti feladatellátás mielőbbi megvalósulását úgy, hogy a szakmai követelményeknek is maradéktalanul megfeleljünk, amit a Cégünknél dolgozó regisztrált régészeti szakértőink is folyamatosan figyelemmel kísérnek.

Partnereink csapatainkra minden típusú régészeti feltárás esetén számíthatnak, legyen az nagyfelületű munka, vagy akár egy városi környezetben végzett, speciális körülményeket igénylő feltárás.

2015 tavaszán a jogszabályi környezet és a piac igényeihez igazodva országos hatókörű akkreditációt szereztünk.

ISO 9001 tanúsítványunk garancia arra, hogy a régészeti feladatellátás minden folyamatát gondosan tervezzük és nyomon követjük.

Megrendelőinknek igyekszünk olyan szolgáltatást nyújtani, amelyet akár a gazdasági-, akár a kulturális szektor szereplőjeként magunk is elvárnánk.

A régészeti objektumok, gödrök, házak, sírok bontását gyakorlott, hosszú ideje velünk dolgozó régésztechnikusaink végzik. Együttműködési megállapodásunk van régészeti képzést folytató egyetemekkel, melynek alapján a lelkes régészhallgatók tanásatásként keretében terepi tapasztalataikat gyarapíthatják cégünknél. Az ásatási szakmunkák irányítását, gyakorlati ellátását, és a terepi régészeti dokumentáció készítését az alkalmazásunkban álló, több évtizedes tapasztalattal rendelkező régészek és régésztechnikusok látják el.

A terepi geodéziai és térinformatikai feladatokkal kapcsolatban okleveles geodétáinkra és térinformatikai mérnök munkatársainkra számíthatnak, kiknek munkájához igyekszünk a legkorszerűbb eszközöket és szoftvereket biztosítani a leghatékonyabb feladatellátás érdekében.

A terepi dokumentálás a jelenleg hatályos dokumentációs protokoll szerint történik.

Terepi gépi földmunka

A feltárás során igény szerint földmunkagépeket, teherautókat biztosítunk, depóniát alakítunk ki. A humusz leszedés és tükörfelület képzés mellett vállalunk földvisszatöltést, illetve az eredeti térszint visszaállítását. A gépi földmunkákhoz kapcsolódóan vállaljuk humuszgazdálkodási terv készítését.
Az alábbi gépeket tudjuk biztosítani:

 

 • Forgó felsővázas, gumikerekes rakodógép iszapoló-rézsű kanállal
 • Vontatott speciális vágó éllel felszerelt nyesőláda /szkréper/
 • Billenős platós terepes tehergépkocsi
 • Lánctalpas dózer 4 méteres tolólap szélességgel
 • Homlokrakodógép 3 m3-es kanállal
 • Bob-cat univerzális földmunkagép szerelékeivel
 • Locsolókocsi, vízellátási és pormentesítési célzattal
 • Teleszkópos-csápos forgó felsővázas rakodógép iszapoló kanállal
 • Forgódobos vontatható rostáló gép berendezés 20 m3/óra teljesítménnyel
 • Telepíthető talajvízszint sűlyesztő gép, berendezés szerelékeivel
 • Vontatható ipari aggregátor
 • Rotációs gally- és aljnövényzetirtó gép

Infrastrukturális szolgáltatások

Cégünk vállalja ásatási infrastruktúra kiépítését és biztosítását. Igény szerint mobil wc-t, raktárt valamint légkondicionált irodakonténert, közösségi helységeket, öltözőt és zuhanyzót) biztosítunk. Téliesített (összekapcsolható, sejtszerűen összekapcsolható, fűthető, belső világítással ellátott) sátrak is igénybe vehetők. Ideiglenes áram- vízvételi lehetőség kiépítését akár ügyintézéssel is vállaljuk. A feltárás során előkerült leletanyag ideiglenes illetve tartós raktározását biztosítjuk.

Comments are closed