3D technológia

A lézeres térszkenner építészeti, műemlékvédelmi alkalmazása mellett cégünk Európában elsők között kezdte használni a pontfelhő alapú 3D technológiát régészeti feltárosokon.

A 3D térszkennelés az egyik legbiztosabb módszer, mely a műemlékek geometriájának és állapotának felmérésére használható. A rekonstrukcióban is fontos szerepe van, mivel a jelenlegi állapot rögzítése történik meg, és később ez segítséget nyújthat az eredeti állapot visszaállítására. Egyaránt alkalmas a belső- és külső építészeti megoldások rögzítésére.

A szkennelés eredményeképpen előállított pontfelhő adatbázist speciális, az eszközhöz tartozó szoftverekkel lehet feldolgozni és előkészíteni a további feladatok – különféle rekonstrukciók, virtuális bejárások - végrehajtásához. Nagy előnye a fénykép alapú technológiákkal szemben, hogy a többmillió letapogatott pont segítségével mértani pontosságú számításokat, számtalan térbeli megjelenítési módot lehet alkalmazni.

A régészeti feltárásokon a 3D térszkenner alkalmazásával akár nagyobb jelenségek, térbeli formációk virtuális in-situ rögzítése is lehetséges. A felmért jelenségek a későbbiekben a technológiának köszönhetően látványosan megjeleníthetők, emellett sokoldalú vizsgálatnak vethetők alá, számtalan térmetszetet lehet képezni belőlük, pontos mérések végezhetők a modellen.

Comments are closed